De nieuwe EI-regelgeving

In de wereld van de bouw en brandveiligheid is het van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van de nieuwste regelgeving en normen. Een van de meest recente en belangrijke ontwikkelingen is de nieuwe EI-regelgeving voor brandwerende binnendeuren. Deze regelgeving introduceert strengere eisen en verbeterde testmethoden om de veiligheid en prestaties van brandwerende deuren te waarborgen. In deze blogpost bespreken we wat de nieuwe EI-regelgeving inhoudt en wat dit betekent voor fabrikanten, bouwers en gebouweigenaren.

Wat is EI-klassificatie?

De EI-klassificatie is een internationale standaard die wordt gebruikt om de brandwerendheid van bouwmaterialen, met name deuren, te beschrijven. EI staat voor:
 

  • E - Integriteit (Integrity): Dit meet de tijd in minuten dat een deur kan voorkomen dat vlammen en hete gassen door de deur heen breken.
     
  • I - Isolatie (Insulation): Dit meet de tijd in minuten dat de deur kan voorkomen dat de temperatuur aan de niet-brandzijde een bepaalde limiet overschrijdt.
     

Een deur met een EI 30 classificatie betekent bijvoorbeeld dat de deur 30 minuten lang zowel haar integriteit als isolatie behoudt tijdens een brand.

Belangrijke veranderingen

De nieuwe EI-regelgeving introduceert een aantal belangrijke wijzigingen die de prestaties en veiligheid van brandwerende binnendeuren verbeteren. Hier zijn de belangrijkste punten:

1. Verbeterde Testmethoden

Er zijn strengere en gedetailleerdere testprocedures ingevoerd om de prestaties van brandwerende deuren te evalueren. Deze tests zijn ontworpen om de deuren te onderwerpen aan realistischere brandscenario's, waardoor de betrouwbaarheid van de testresultaten wordt verhoogd.

2. Verhoogde Isolatie-eisen

De nieuwe regelgeving legt de lat hoger voor de thermische isolatie van brandwerende deuren. Dit betekent dat deuren beter moeten presteren in het voorkomen van warmteoverdracht naar aangrenzende ruimtes, wat essentieel is om de verspreiding van brand te beperken en veilige evacuatieroutes te behouden.

3. Materiaalvereisten

Er zijn strengere specificaties voor de materialen die worden gebruikt in de constructie van brandwerende deuren. Dit zorgt ervoor dat alleen materialen die voldoen aan de hoogste normen voor brandwerendheid en duurzaamheid worden gebruikt.

4. Documentatie en Certificering

De nieuwe regelgeving vereist meer gedetailleerde documentatie en certificering van brandwerende deuren. Dit omvat onder andere testverslagen, certificaten van conformiteit en gedetailleerde technische specificaties. Deze striktere eisen helpen om de kwaliteit en betrouwbaarheid van brandwerende deuren te waarborgen.

Wat is het verschil tussen EI, EI1 en EI2?

De termen EI, EI1 en EI2 worden gebruikt om verschillende niveaus van brandwerendheid en isolatiecapaciteit van bouwmaterialen, zoals deuren, te beschrijven. 
 

EI is een algemene aanduiding die staat voor:

  • E (Integrity - Integriteit): Dit meet de tijd in minuten dat een deur of ander constructie-element kan voorkomen dat vlammen en hete gassen door de deur heen breken.
  • I (Insulation - Isolatie): Dit meet de tijd in minuten dat de deur of het constructie-element kan voorkomen dat de temperatuur aan de niet-brandzijde een bepaalde limiet overschrijdt.
     

EI1 en EI2 zijn meer specifieke aanduidingen binnen de EI-classificatie en verwijzen naar verschillende niveaus van isolatievermogen. Het verschil tussen EI1 en EI2 ligt in de strengheid van de temperatuurcriteria aan de niet-brandzijde van de deur of het constructie-element.

EI1

  • EI1 (strenger): De deur moet voldoen aan strengere criteria voor temperatuurstijging aan de niet-brandzijde. Dit betekent dat de temperatuur op geen enkel punt meer dan 180°C boven de oorspronkelijke temperatuur mag stijgen, en het gemiddelde van de temperatuurstijging mag niet meer dan 140°C boven de oorspronkelijke temperatuur zijn.

EI2

  • EI2 (minder streng): De deur mag een iets hogere temperatuurstijging toestaan aan de niet-brandzijde dan EI1. Hoewel de gemiddelde temperatuurstijging nog steeds niet meer dan 140°C boven de oorspronkelijke temperatuur mag zijn, is de grens voor de maximale temperatuurstijging op bepaalde punten minder streng.

Wat betekenen deze wijzigingen?

Voor fabrikanten betekent de nieuwe EI-regelgeving dat ze hun producten moeten herzien en mogelijk aanpassen om te voldoen aan de strengere normen. Dit kan investeringen in nieuwe materialen, testprocedures en productiemethoden vereisen.

Bouwers en aannemers moeten ervoor zorgen dat de brandwerende deuren die ze installeren voldoen aan de nieuwe eisen. Dit betekent dat ze nauw moeten samenwerken met leveranciers om te verifiëren dat de deuren correct gecertificeerd zijn.

Voor gebouweigenaren en beheerders is het essentieel om te controleren of de brandwerende deuren in hun gebouwen voldoen aan de nieuwe regelgeving. Dit kan betekenen dat bestaande deuren moeten worden vervangen of aangepast om aan de nieuwe normen te voldoen.

Conclusie

De nieuwe EI-regelgeving voor brandwerende binnendeuren is een belangrijke stap vooruit in het verbeteren van brandveiligheid in gebouwen. Door strengere testmethoden, hogere isolatie-eisen en verbeterde materiaalvereisten te introduceren, wordt de algehele veiligheid en prestaties van brandwerende deuren verhoogd. Het is van cruciaal belang voor alle betrokkenen in de bouw- en vastgoedsector om op de hoogte te zijn van deze wijzigingen en de nodige stappen te ondernemen om te voldoen aan de nieuwe normen.

Bij Dagmaat begrijpen we hoe belangrijk het is om te voldoen aan de nieuwste brandveiligheidsnormen. Wij bieden een breed scala aan brandwerende deuren die voldoen aan de nieuwe EI-regelgeving. Ons team van experts staat klaar om u te helpen bij het maken van de juiste keuze voor uw specifieke behoeften en zorgt ervoor dat uw gebouw optimaal beschermd is tegen brand.

Heeft u vragen over de nieuwe EI-regelgeving of bent u op zoek naar brandwerende deuren van hoge kwaliteit? Neem dan contact op met Dagmaat. Samen zorgen we voor een veilige en betrouwbare oplossing voor uw gebouw.

Kom langs in onze showroom

Ontdek in onze showroom hoe verschillende materialen worden toegepast in combinatie met onze binnendeuren. We geven je graag een rondleiding in onze showroom, waarbij we al jouw vragen persoonlijk beantwoorden. Neem contact met ons op via het contact formulier. Wij staan klaar met deskundig advies en tevens technische kennis. Indien gewenst stellen wij direct een vrijblijvende offerte voor je op.